Proiectul ANCORA – Despre procesul de consiliere profesională

Ce este consilierea în carieră?

Consilierea și orientarea în carieră constituie un proces care abordează toate aspectele din viața unei persoane, fie că vorbim de latura profesională, personală sau socială.

Acest proces este determinant, fiind cheia pentru a descoperi domeniul din piața muncii pe care te pliezi, care reprezintă interes pentru tine și pentru care deții abilitățile și aptitudinile necesare pentru jobul care ți se potrivește. Acest proces vine ca un sprijin pentru tine în luarea deciziilor potrivite, fixarea unor obiective clar definite pentru parcursul în carieră, pregătirea portofoliului de angajare etc.

Ce este consilierea profesională? – istoric

Asemeni tuturor proceselor complexe, consilierea în carieră prezintă un rol determinant, important și cu o istorie vastă, debutând la finalul secolului al XIX-lea, în Statele Unite ale Americii.

Opiniile expuse în discursul „Alegerea unei vocații” de către Frabk Parsons, publicat în anul 1909, reprezintă temelia pe care acest proces complex se construiește până în contemporaneitate, consolidându-se trăsăturile definitorii ale consilierii în carieră. Frank Parsons a fost preocupat în permanență de reforma socială progresistă americană, asimilând la ramura psihologiei acest proces – consilierea în carieră.

Anii 1970 conturează teoretizarea consilierii în carieră, fiind raportată la indicatori precum nevoile individului, abilități, concepte asupra vieții și legătura dintre aspirațiile individului și carieră.

În societatea contemporană, dezvoltarea profesională nu mai este privită ca un proces neted, fără obstacole sau previzibil. Din ce în ce mai mult, se observă o determinare a individului de a se plia pe influențele societățile, de a se adapta schimb țările majore, la întâmplare și la evenimente care nu erau planificate ca fiind definitorii în cariera noastră.

Astfel, din această perspectivă, consilierea postmodernă în carieră este un proces reflectiv de alegere a individului, fiind pus în situația unui amalgan de opțiuni, cu toate acestea limitate de diverse constrângeri, care trebuie analizate cu obiectivitate și detașare emoțională.

Cum identificăm soluțiile având obiectivul final de a ne autoconfirma și de a ne imbunătății capacitatea decizională? – Prin participarea activă în procesul de consiliere și orientare în carieră.

Si cu toate acestea, individul se luptă în alegerea carierei cu ideea de „vreau să face doar ceea ce îmi place”, însă consilierea în carieră te pregătește pentru schimbările majore din viața ta care vor detorsiona această iluzie și te va ajuta să faci față unui proces continuu în carieră.

Fiind un concept desprins din SUA, actualmente, consilierea în carieră se bucură de recunoaștere globală, fiind considerată drept un program cuprinzător de dezvoltare, cu scopul de a ajuta oamenii facă alegeri educaționale și ocupaționale informate, care aibă ca rezultat bunăstarea socială, financiară și emoțională, pe tot parcursul vieții.

Surprinzător sau nu, statisticile realizate confirmă că un procent mic peste 50% din persoanele din câmpul muncii se bucură de locul actual de muncă, în timp ce ceilalți își reproșează faptul că și-au greșit cariera, că nu se regăsesc, nu le face absolut deloc plăcere să desfășoare activitatea respectivă, fiind constrânși să stagneze în acea profesie doar pentru sursa de venit și că au nevoie de îndrumare din partea specialiștilor. Din nefericire, acest stil de viață și comportament ostil față de activitatea profesională de zi cu zi este un element definitoriu în probleme precum depresia, anxietatea și stresul la locul de muncă.

  Așadar, procesul de consiliere în carieră, realizat corect și eficient, va avea un impact major și definitoriu în aceste situații neplăcute.

Consilierea în carieră. Perspective.

Identificarea unui traseu profesional și consolidarea acesteia în timp este un proces îndelungat și complex, în permanență îmbunătățire și bazat pe interese, abilități, valori, personalitate și perspective personale.

Însă, consilierea în carieră este cea mai bună și eficientă metodă prin care îți poți face o autoanaliză și poți lua o decizie corectă în ceea ce privește traseul educațional și cariera.

Recunoscută sub denumirea de orientare în carieră sau orientare profesională, consilierea joacă un rol important în luarea unei decizii care îți influențează și viața personală, de la alegere la evoluția pe piața muncii.

Cine este consilierul în carieră?

Un specialist psiholog, din domeniul resurselor umane, un antreprenor sau un profesionist dintr-un anumit sector de activitate care îți va oferi îndrumarea necesară pentru a-ți stabili și atinge obiectivele profesionale.

Rolul consilierii în carieră

Acești specialiști analizează comportamentele umane și găsesc soluțiile ideale, personalizate pentru a te direcționa corect, pentru a-ți contura o strategie sustenabilă și pe viitor, indiferent de schimbările societății.

Relația dintre aceștia și persoana care abordează un astfel de program de consiliere îți regăsește temelia pe confidențialitate, siguranță, încredere pentru a atinge succesul și implicit obiectivul final.

Scopul specialiștilor este de a găsi legătura și a echilibra relașia dintre personalitate, sinele consiliatului și tendințele societății, astfel pentru a găsi metodele eficiente pentru a contura un plan de acțiune spre a accede într-o profesie dorită.

  Ce îmbunătățește o consiliere eficientă?

Aceasta trebuie să vina ca sprijin în gestionarea situațiilor neplăcute și a obstacolelor întâlnite, poate un nivel scăzut de concentrare în ziua interviului/examenului de profesie, poate o un management al timpului defectuos sau probleme legate de încrederea în sine și abilități, chiar neînțelegerile dintre copii/elevi/studenți și părinți.

Specialiștii în orientarea în carieră vor fi cei care te vor îndruma șă te autoevaluezi corect din perspectiva aptitudinilor, abilităților și intereselor tale în raport cu diverse domenii de actvitate.

Cum vei știi care este domeniul de activitate pe care te pliezi cel mai bine, raportat în mod corect la nivelul tău de pregătire, aptitudini și abilități?Specialiștii noștri sunt soluția!

De ce apelezi la consilierea și consultanța în carieră?

Pentru că vom realiza împreună traseul profesional în urma unui plan de consiliere adaptat nevoilor tale! Iată avantajele pe care ți le vom oferi:

  • Te vom învăța cum să te orientezi spre un domeniu definit sau spre un job, chiar dacă încă nu cunoști toate informațiile sau nu știi dacă vei face față;
  • Vom contura împreună strategia pe care trebuie să o abordezi pentru a ajunge în acel domeniu;
  • Vom identifica și analiza punctele tari și punctele în dreptul cărora ai aspecte de îmbunătățit;
  • Vei descoperi care sunt oportunitățile de dezvoltare personală de care ai nevoie în traseul profesional;
  • Vom schița pașii pe care trebuie să-i abordezi în dezvoltarea viitoarei cariere și strategia de perfecționare profesională continuă;
  • Vei învăța cum să-ți însușești schimbările constructive și cum să abordezi provocările și obstacolele din cariera ta;

Vei identifica tehnici de amplificare a satisfacției în profesia ta și cum să ne menținem motivația.

Când este utilă consilierea?

Consilierea în carieră este un proces util și pe care toți îl putem accesa pentru a ne asigura un traseu profesional de succes, fie că dorim să îmbunătățim strategia educațională, fie că ne dorim un job pliabil pe setul nostru de valori și aptitudini. Există situații când acest proces nu este doar eficient, ci și obligatoriu!

Care este momentul ideal din viața noastră pentru a avea acces la un astfel de program de consiliere?

Începând cu vârsta de 14-18 ani.

De ce? Pentru că adolescenții, din punct de vedere emoțional, psihic și chiar fizic sunt într-un continuu proces de transformare, fiind perioada în care trebuie să ia o decizie importantă și definitorie cu privire la viitorul lor, ori alegerea facultății, ori a unei profesii. Este un moment decisiv și greu de abordat, consilierea fiind utilă și importantă pentru a-ți stabili un traseu educațional și când există îndoială în ceea ce privește alegerea unei profesii.

Consilierea este liantul și echilibrul dintre această perioadă și viitorul prosper al copilului dumneavoastră, iar această consiliere trebuie să fie una pragmatică și individuală, în funcție de performanțele și setul de valori/abilități/aptitudini ale tânărului.

Consilierea în carieră este extrem de eficientă inclusiv în rândul studenților cu privire la oportunitățile pe care le au după absolvirea facultății, acolo unde sunt indeciși, iar domeniul studiat permite accesarea mai multor profesii. De altfel, inclusiv profesioniștii care își doresc o schimbare în acest domeniu, pot accesa consilierea în carieră și afla cel mai bun plan de acțiune care li se potrivește.

Incapacitatea de a lua decizii este o problemă des întâlnită în rândul studenților alfați la debutul carierei lor, moment în care poate apărea demotivarea, involuția în carieră, plafonarea și degradarea sănătății mintale, însă consilierea în carieră este cheia acestor situații și motivația de care vei avea parte în urma unei consilieri corecte și personalizate de către specialiști în domeniul tău de activitate!

Cum se desfășoară consilierea?

Consilierea în carieră este un proces educațional și stiințific bazat pe o strategie bine definită și calculată, care debutează cu situațiile și acțiunile concrete, fiind un ansamblu de dialoguri specializate cu cel consiliat, analize, teste psihologice, cercetări metodice și identificare de nevoie profesionale.

Acest proces începe cu o analiză a trecutului educațional și profesional, o evaluarea a dorințelor profesionale, a motivației și a oportunităților care se găsesc pe piața muncii coroborate la tendințele și domeniul pe care cel consiliat dorește să-l abordeze sau în care își desfășoară activitatea.

Autoanaliza consiliatului constă în soluționarea diverselor teste car evidențiază trăsături de caracter, inteligența emoțională, puterea de adaptate și gradul de pregătire profesională. De asemenea, la cerere, se realizează un profil al consiliatului printr-o evaluare psihologică în vederea identificării abilităților, motivației, intereselor, resurselor și aptitudinilor.

Se vor identifica împreună cu specialistul în consiliere în carieră metodele eficiente și planul de acțiune pentru a atinge obiectivele profesionale, pentru a depăși situațiile conflictuale și obstacolele și pentru a contura strategia ideală în vederea luării deciziilor în profesie.

Beneficii ale Consilierii în carieră

Abordând ideea de planificare a traseului profesional, fie ne putem baza pe sfaturile familiei, pe „tradiția” acesteia, fie pe pasiunile și abilitățile tale. Tocmai de aceea, un specialist în consiliere în carieră te va îndruma și îți va oferi cele mai bune sfaturi pentru a-ți găsi cariera potrivită!

De ce ai nevoie de un specialist?

  • Îți clarifici obiectivele și studiile pe care trebuie să le urmezi, ceea ce îți oferă o viziune de ansamblu și te responsabilizează!
  • Înțelegi, analizezi și ai acces la opțiunile în carierea pe care ți-o dorești;
  • Identifici strategia care ți se potrivește pentru a avea acces la un loc de muncă, în funcție și de ceea ce caută angajatorul respectiv;
  • Specialistul privește situația din exterior și îți oferă informații imparțiale, sfaturi, într-un mediu confidențial și sigur;
  • Te învață cum să-ți faci o analiză a punctelor tari și cele care trebuie îmbunătățite;
  • Vei descoperi abilități cheie pe care trebuie să le deții în raport cu domeniul pe care ți-l dorești;
  • Împreună ne vom antrena pentru etapa interviului;
  • Îți vei dezvolta perspectivele asupra posibilităților de a profesa în diverse domenii;
  • Stabilim împreună strategia câștigătoare a unui traseu profesional de succes;
  • Te antrenăm pentru a face față etapei de găsire a unui loc de muncă preferat.
Spread the love

Lasa un comentariu

Continuând să utilizați site-ul sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. detalii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close